+31 6 131 04 699 swarthoeve14@gmail.com
Boerderij

De Swarthoeve

Wij zijn Sonja en Wietse. Met onze drie kinderen, Isa, Merel en Woud wonen wij sinds 2014 in deze boerderij welke wij de naam Swarthoeve hebben gegeven.

De Swarthoeve

De boerderij is gebouwd in 1900 en heeft al diverse bewoners gehad. De plannen voor een nieuwe stolp, die voldoet aan onze wensen en de eisen van deze tijd, zijn in ontwikkeling.

Continue werken we aan plannen om deze unieke plek zo in te richten dat veel mensen ervan kunnen genieten.

Biologisch boeren

Bij een boerderij horen dieren. In 2014 begonnen wij met 2 koeien en 5 schapen. Inmiddels lopen op de omringende weilanden 30 koeien en 65 schapen (Texelaars en Suffolks). In het voorjaar vergezeld door  kalfjes en lammetjes.

Het vlees van onze koeien en schapen bieden wij aan onder het SKAL-keurmerk. Het is dus biologisch gecertificeerd en in kleine porties te koop.

Boerencamping

In het voorjaar van 2016 openden wij ook onze boerencamping. Op één van de vijftien plaatsen  kun je je camper, caravan of tent opzetten zodat je altijd uitzicht hebt op het weidse polderlandschap. Je kunt ook bij ons logeren als je op familiebezoek bent in de directe omgeving. Of, als je in de buurt woont, kun je vanaf onze boerencamping je leefomgeving op een andere manier ervaren.

Safaritenten

Wij hebben twee safaritenten op ons terrein. De tenten zijn geschikt voor vier personen. Het voordeel voor onze doortrekkende gasten is, dat het niet nodig is om zelf kampeergerei mee te nemen. Ook voor gasten die wel alle lusten van het kamperen willen ervaren maar niet de lasten ervan, is het huren van een volledig ingerichte safaritent een uitkomst. Bekijk de tenten.

Groene stroom

Onze 40 zonnepanelen zorgen voor de stroomvoorziening van zowel de boerderij als de camping. De laatste jaren is gebleken dat dit aantal bijna voldoende is om een aangenaam verblijf voor alle gasten mogelijk te maken. Op piekmomenten schakelt het elektriciteitsbedrijf bij.

Rustpunt

Swarthoeve is aangesloten bij het netwerk van Rustpunt. Tijdens een wandel- of fietstocht kun je bij ons even uitblazen. Je mag gebruik maken van de sanitaire voorzieningen op de camping. Er is altijd koffie/thee, fris en ijs te verkrijgen. 

Contact
Heb je vragen of wil je reserveren? Stuur ons dan een e-mail en dan nemen we binnen 24 uur contact met je op.

Beleef het boerenleven

Een paar dagen 
op de camping

Ervaar de vrijheid van het landschap

Eten van de boerderij

Biologisch vlees

Swarthoeve is bijna volledig zelfvoorzienend. De veehouderij is biologisch en volledig zelfvoorzienend. Dat betekent dat er niets van buiten wordt aangevoerd om de dieren te onderhouden. De schapen staan het jaar rond buiten, waarbij de ooien hun laatste fase van de zwangerschap bij elkaar in de stal staan zodat ze zich kunnen voorbereiden op de komst van hun lammeren. In de stal worden ook de lammeren geboren.

Kringlooplandbouw

De koeien staan zo veel als mogelijk in het weiland. De dieren hebben de beschikking over zo’n 16 ha grasland rondom de boerderij. De mest die de dieren in de winter op stal produceren wordt eerst opgevangen waarna Wietse het over het weiland uitrijdt. Uiteraard met inachtneming van het broedseizoen van de weidevogels. Tijdens het seizoen wordt het gras gemaaid, gebaald en gebruikt als voeding voor de dieren in de wintermaanden.

Zo af en toe wordt er een externe stier bij de groep gevoegd om de koeien te dekken. Op deze manier blijft de kudde gezond. Als de kalfjes geboren zijn blijven zij in de nabijheid van hun moeder zodat de kalfjes de koeien kunnen melken. Een aantal weken na de geboorte worden de stierkalfjes gecastreerd. Op deze manier kunnen de stieren hun mannelijkheid over blijven brengen op de koeien in de kudde, iets wat de kudde in balans houdt. Want gecastreerd of niet, stieren behouden hun drang. Het vlees van stieren wordt door de castratie zachter en malser voor consumptie, vergelijkbaar met het vlees van een koe.

Biologisch vlees

Zo af en toe komt de slager langs die in overleg met ons een koe of lam meeneemt. Verwerkt in vleespakketjes keren zij terug naar de boerderij waarna de pakketjes hun weg naar de consument vinden.

De dieren hebben op Swarthoeve een goed leven gehad en zijn liefdevol verzorgd, iets wat je terug proeft in de smaak van het vlees.

Heb je zin in een stukje biologisch vlees? Mail, What’s app of bel:

Biologisch eten

Koop lokaal

Ons biologisch rund- en lamsvlees verkopen wij vanuit de boerderij. Maar wij zijn niet de enige boerderij in de omgeving die eigen producten verkoopt. Laat je verrassen en verwennen als je bij ons verblijft. We informeren je graag.